Valokuitumarkkinoilla kiehuu

Julkaistu ES, Mielipide 10.10.2023

Pienet, mutta asiansa erinomaisesti hoitaneet valokuituyhtiöt ovat asiakkaidensa myllytyksessä, kun toisaalta kysytään, miksi meidän rakennusalueillamme ei saa nollahintaista liittymää ja toisaalta taas murehditaan, että kaatuuko Suomen valokuituyhtiöt rakentamisähkyynsä.

Nyt kun korot ovat nousseet ja valtakunnallisilla isoilla valokuituyhtiöillä on suuret velkataakat, se rasittaa heidän taloudellista tilannettaan. Etelä-Karjalassakin isot toimijat tekevät kaupunkien keskustoissa liittymiä nollahinnalla ja melko pienellä käyttöasteella. Rakentamisen kulut jäävät verkkoyhtiöille ja ainakin alussa maksajia näille kustannuksille on vain vähän. Tämä vaatii sijoittajarahoittajilta kärsivällisyyttä tai verkkoyhtiöiltä voimakkaita toimenpiteitä.

Korot ja yllättävät menot voivat käydä kohtalokkaaksi pienellekin yhtiölle. Kymenlaaksolainen Kymen Kyläkuitu rakensi velkarahalla verkon. Kun korot nousivat ja tuli yllättävä isompi maksuerä, niin yhtiön talous ei tätä kestänyt. Nyt yhtiö on BLC Telecomin omistuksessa, ja asiakkaat eivät jääneet tyhjän päälle. Toisinkin olisi voinut käydä.

Saimaan Kuitu Oy:n tilanne on täysin toisenlainen. Saimaan Kuitu saa liittymän haluavalta asiakkaalta osan rakennuskustannusta liittymämaksuna. Rakentaminen mitoitetaan niin, että hankkeen rakentamiskustannukset saadaan katettua muutaman vuoden palvelumaksuilla, liittymämaksulla sekä mahdollisilla valtion ja kunnan tuilla.

Näillä toimenpiteillä saadaan Saimaan Kuidun lainan ottamisen tarve pieneksi. Saimaan Kuidun verkon arvo on lähes 13 M€ ja kun huomioidaan valtion tuet, lainaa Saimaan Kuidulla on vain yksi miljoona ja kassamme on hyvällä tasolla. Meillä on nyt sellainen määrä palvelun käyttäjiä, että selviämme hyvin ilman lisälainan tarvetta pienistä rakentamishankkeista. Rakentamishankkeet ovat rahoituksellisesti haasteellisia, kun kustannukset tulevat rakentamisen yhteydessä ja tuet ja tuotot vasta rakentamisen jälkeen.   

Kun pääomarahoittajat panostavat näin voimakkaasti valokuituun Suomessa ja muualla maailmassa on selvää, että valonnopeita yhteyksiä tarvitaan – mobiili ei yksinkertaisesti riitä. Ja tulevaisuudessa nopeita ja varmoja datayhteyksiä tarvitaan vielä entistäkin enemmän. Täällä kaakonkulmalla ei myöskään kannata unohtaa, että valokuitu on itärajan 5G-rajoituksista vapaa ja takaa nyt ja tulevaisuudessa varmat internetpalveluyhteydet. Toivotaan, että kaikki toimijat isoista pieniin pysyvät tässä markkinassa mukana.

Jari Käyhty
Toimitusjohtaja
Saimaan Kuitu Oy
Suomen Seutuverkot ry:n vpj.

Samankaltaiset artikkelit