Miksi valokuitu?

Saimaan Kuitu mahdollistaa huippunopean nettiyhteyden, joka on yhtä nopea sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin.

Toimiva yhteys on jokaisen perusoikeus

Kuituliittymä on jokaisen kodin, vapaa-ajan asunnon ja yrityksen perusliittymä, aivan kuten sähkö-, vesi- ja puhelinliittymäkin ja se nostaa kiinteistösi arvoa. Kuituliittymä ei ole pelkästään nettiyhteyksiä varten, vaan se mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen käyttämisen.

Tilaamalla liittymän ajoissa olet suoraan vaikuttamassa yhteyden saatavuuteen asuin- ja yritysalueellasi ja olet osaltasi edistämässä maaseudun tulevaisuutta. Valokuitu on ainut keino varmistaa, että taajamien lisäksi myös harvaan asutulla maaseudulla pysytään mukana tietoyhteiskunnan kehityksessä.

Kotipihoilla urakoidaan pienemmällä kaivinkoneella.

”Kun Lemin tehtaalle tuli Saimaan Kuidun valokuituyhteydet, niin uskalsimme siirtää tuotannonohjausjärjestelmän verkkoon. Ja kun verkossa liikkuu 3D-mallit sekä mekaniikkasuunnittelun työkuvat laserleikkaamoihin ja koneistamoihin, niin verkon pitää olla nopea ja varma. Otimme Saimaan Kuidun yhteydet myös uusiin tuotantotiloihin Lappeenrantaan.”

Operatiivinen johtaja Mika Vainikka
Agromaster, Lemi

Valokuitu mahdollistaa myös nämä

Vielä 10 vuotta sitten nettiä käytettiin kodeissa puhelinmodeemien välityksellä. Mieti miten esimerkiksi Google, Wikipedia, Facebook, verkkopankkipalvelut ja Youtube ovat muuttaneet elämäämme aivan viime vuosien aikana. Uusia palveluja syntyy verkkoon jatkuvasti lisää – kehitys kiihtyy koko ajan.

Oletko miettinyt miksi tv-maksu muuttui yleisradioveroksi?

Televisio siirtyy hiljalleen nettiin, kun ihmiset haluavat katsoa ohjelmia silloin, kuin heille parhaiten sopii. YLE aloitti ensimmäisenä suomalaisena televisioyhtiönä ohjelmiensa nettijakelun 22.4.2013. Yhdysvalloissa vastaavat palvelut ovat olleet arkipäivää jo tovin. Norjassa netin tv-palveluja käytetään kolme kertaa enemmän kuin nyt Suomessa.

Tv-palveluja
BLC TV, NetflixMaxivisionElisa ViihdeApple TV

Laajakaista-tv:llä voit katsoa ohjelmat silloin kun itse haluat. Se tuo runsaan valikoiman maksuttomia ja maksullisia tv-kanavia ja mahdollistaa HD-teräväpiirtolähetykset. Lähetysten vastaanottamiseen ei tarvita antennia vaan lähetykset välitetään internet-liikenteenä.

Monissa tv-palveluissa kaikki kanavat tallentuvat automaattisesti jopa kaksi viikkoa taaksepäin, joten voit katsoa ohjelmasi silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Verkossa toimivista palveluista on helppoa ja edullista vuokrata elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia – totta kai teräväpiirtolaadulla ja ilman ärsyttäviä mainoksia.

Vielä 10 vuotta sitten nettiä käytettiin kodeissa puhelinmodeemien välityksellä. Mieti miten esimerkiksi Google, Wikipedia, Facebook, verkkopankkipalvelut ja Youtube ovat muuttaneet elämäämme aivan viime vuosien aikana. Uusia palveluja syntyy verkkoon jatkuvasti lisää – kehitys kiihtyy koko ajan.
eAhtäri – katso videolta mitä asioita voit hoitaa kotoasi

Kotona asuva vanhus tarvitsee tukea, turvallisuutta ja virikkeitä. Valokuidun avulla voidaan järjestää kaikkea tätä ja enemmänkin.

Juankoskella on jo aloitettu etäkotipalvelun tarjoaminen syrjäseutujen ikääntyville helppokäyttöisillä näköpuhelimilla. Palvelun avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä vanhukseen vaikka useita kertoja päivässä. Ilman valokuitua palvelua ei voitaisi toteuttaa, koska yhteyden on oltava luotettava.

Katso miten näköpuhelin toimii Juankoskella

Valokuidun mahdollistama videokuvayhteys tuo terveyspalvelut tulevaisuudessa kotiin ja etäsairaanhoito on valokuituyhteyksien ansiosta arkipäivää jo esimerkiksi Oulun seudulla.

Terveydenhoitajan kotikäynnillä voidaan olla kuvapuhelinyhteydellä kontaktissa erikoislääkäriin missä tahansa. Lääkärit haluavat nimenomaan nähdä potilaansa yhteyden avulla, pelkkä ääni ei yleensä riitä. Tuntuma tällaisissa tilanteissa on valokuituyhteydellä niin hyvä, että asiakkaat usein unohtavat keskustelevansa lääkärin kanssa etänä.

Etäopetus antaa mahdollisuuden tasa-arvoiseen opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Oppilaitokset hyödyntävät nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallistua kotoa. Valokuituliittymän tilaajana olet mukana mahdollistamassa erilaisia kurssivalintoja myös kyläkouluille.

Valokuitu on maaseudun yrityksille jopa elintärkeä. Sen avulla päivittäinen yhteydenpito, markkinointi, tiedonsiirto ja sähköisten palveluiden käyttö onnistuvat katkoksitta. Esimerkiksi nopeaa tietoliikenneyhteyttä vaativat videoneuvottelut ovat mahdollisia vain valokuidulla.

Erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat nopean yhteyden kautta luotettavasti. Nettiyhteydellä maatalousyrittäjä voi mistä tahansa tarkistaa, että navetassa kaikki on hyvin. Samoin omaa asuntoasi, loma-asuntoa ja yrityksen tiloja voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana, tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla. Samalla voidaan tietenkin säätää lämpötiloja tai vaikka valaistusta.
Tulevaisuudessa vesimittarin ja kaukolämmön lukemat siirtyvät automaattisesti ja reaaliaikaisesti kunnan laskutusjärjestelmiin. Vuoto vesiputkistossa tai vedenkäyttölaitteissa voidaan havaita jo hyvissä ajoin.

Miksi liittyä valokuituverkkoon nyt?

Kaikki tietoliikenne perustuu valokuituun

Operaattoreiden ja eri maiden välisissä runkoverkoissa valokuitua on käytetty jo lähes 35 vuotta.

Aiemmin on riittänyt, että yhteys teleoperaattorilta kotiin on toteutettu käyttäen joko puhelinkaapeleita tai langatonta yhteyttä. Nämä tekniikat kuitenkin muodostavat pullonkaulan, joka heikentää yhteyden laatua ja nopeutta kodin/yrityksen ja internet-verkon välillä.

Yhteystekniikoita joudutaan päivittämään parin vuoden välein se on maksanut ja maksaa jopa enemmän kuin valokuituyhteys. Käytön lisääntyminen ja yhteysnopeuksien kasvu edellyttää, että valokuitu on tuotava lopulta jokaiseen kotiin saakka.

Joka puolella maailmaa rakennetaan tällä hetkellä kotien ja yritysten valokuituyhteyksiä.

Myös langattomat yhteydet perustuvat runkoverkoltaan valokuituun. Esimerkiksi soittaessasi matkapuhelimella, ainoastaan puhelimen ja tukiaseman välinen liikenne muodostetaan radioteitä käyttäen. Ensimmäisestä mahdollisesta tukiasemapaikasta puhelu siirtyy valokuituverkkoon.

Yhdellä kertaa rakentaminen on edullista

Valokuitukaapeleita kulkee melkein jokaisen tien varressa, mutta olemassa olevista kaapeleista ei voida rakentaa yhteyksiä koteihin, vapaa-ajanasuntoihin ja yrityksiin

Saimaan Kuitu rakentaa runkoverkon, liityntäverkon ja kuitukeskuksen Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille, josta jokaiselle tilaajalle tuodaan oma valokuitu.

Valokuitua ei voi haaroittaa samalla tavalla kuin esimerkiksi vesijohtoa ja sen vuoksi verkkoon on hankalaa ja kallista liittyä rakentamisen jälkeen. Myöhemminkin voi liittyä, mutta kustannukset ovat silloin pahimmillaan tuhansia euroja ja nämä kustannukset ovat kokonaisuudessaan tilaajan vastuulla.

Valokuitukaapeli ei itsessään ole kovin kallista, mutta verkon suunnittelu, tielupien hakeminen ja maanrakennustyöt maksavat.

 Katso miten valokuitua aurataan maahan

Langaton ei riitä huomiseen

Parhaillaan markkinoidaan langattomia 4G– ja 5G-yhteyksiä siellä missä mahdollisuutta kuituliittymiin ei ole.

Kuitenkin fysiikan lait osoittavat, että langattomien yhteyksien siirtokapasiteetti loppuu pian.

Tietoa ei voida siirtää käytettävissä olevalla taajuuskaistalla enempää kuin mitä Shannonin teoreema sallii. Tämä aiheuttaa sen, että taajuudet ruuhkautuvat liikenteen kasvaessa. Etenkin maaseudulla tämä on ongelma, kun tukiasemat ovat etäällä toisistaan. Kaupungissa tilanne on hieman parempi, sillä tukiasemia voidaan tarvittaessa asentaa muutaman sadan metrin välein.

Langattomat yhteydet helpottavat elämää, mutta tukiasemat tarvitsevat aina tulevaisuudessa valokuiturunkoyhteyden.

Rakentaa tarvitsee vain kerran

Valokuituverkko on erittäin pitkäikäinen ja sitä voidaan käyttää vähintään 50-100 vuotta.

Vuosikymmeniä sitten rakennetut ensimmäiset kuituverkot ovat edelleen käytössä ja yhtä nopeita kuin nyt rakennettavat verkot.

Valokuidun kapasiteetin laajennettavuus on käytännössä rajaton. Kun tarve ja nopeudet tulevaisuudessa kehittyvät, voidaan kuituverkkoa päivittää pelkkiä päätelaitteita vaihtamalla.

Valokuituverkon ylläpito on rakentamisen jälkeen edullista. Kaapelit ovat maan alla suojassa tuulelta ja tuiskulta. Yksi kuitukeskus riittää palvelemaan koko kuntaa ja kuluttaa vähemmän sähköä kuin monet nykyiset puhelinkeskukset.

Liittyminen on edullista nyt

Liittyminen valokuituverkkoon on edullista silloin, kun se rakennetaan yhdellä kertaa moneen kotiin, vapaa-ajanasuntoon ja yritykseen. Liittyminen ei edellytä palvelujen tilaamista.

Jos tilaa varausliittymän niin yhteys voidaan kytkeä käyttöön vasta myöhemmin.

Hinnat ovat kaikille samat riippumatta siitä missä tai kuinka kaukana asut. Hintaan kuuluu kiinteistön valokuitukaapeli, kuitumuunnin/reitittimen asennus ja käyttöönotto. Kun asentaja lähtee pois kiinteistöstä, niin internetyhteys ja kuitumuuntimessa/reitittimessä oleva wifi toimii langattomasti.

Miten saan valokuidun kotiini?

  • Tee ennakkovaraus.
  • Tai tee liittymäsopimus.
  • Kerro Saimaan Kuidusta myös naapureillesi. Verkkoa rakennetaan siellä, missä asukkaat ovat kiinnostuneita liittymään verkkoon.

Luumäki

Jurppiiko hitaat internetyhteydet?

Älä anna asian pilata päivääsi vaan hommaa toimiva liittymä!

Meillä on Suomen halvimmat valokuidun kautta toteutetut internet-palveluiden hinnat, koska kilpailutamme ne säännöllisesti itse. Sinun ei tarvitse seikkailla eri operaattoreiden hintaviidakossa – saat yhden luukun periaatteella sekä liittymän että palvelun

1990€

Liittymä

100​M/100M 28,90/kk

Myös 300M ja 1G nopeudet

Älä mieti vaan toimi!

Rakentamisen on tarkoitus alkaa jo heinäkuussa 2022!

Huippunopea Internet

Saimaan Kuitu mahdollistaa huippunopean 100 megabitin (100 Mbit/s) nettiyhteyden, joka on yhtä nopea sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Koska kehitys ei lopu tähän, rakennetaan verkko jo alusta asti mahdollistamaan myös 1000 megan eli gigabitin (1 Gbit/s) yhteydet.

Pitää muistaa, että käytännössä nopeutta tärkeämpää on valokuidun luotettavuus ja yhteyden tasalaatuisuus – yhteys toimii aina. Maanalainen kaapeli on myös suojattu esimerkiksi tuholaiseläinten varalta.

Tulevaisuudessa nopeudet nousevat ja nykyisten nopeuksien hinnat sitä myöten laskevat.