Tekniset tiedot

Teknisiä yksityiskohtia kiinnostuneille

Mitä valokuitu on?

Valokuitu on hiuksenhieno lasista vedetty kuitu jota pitkin tietoa siirretään laservalon avulla. Pienen vaimennuksen ja suuren kaistaleveyden ansiosta valokuidun tiedonsiirtokyky on valtava kuparikaapeliin tai langattomiin yhteyksiin verrattuna.

Valokuidun tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, lähes rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuden digitaalisten palvelujen käyttöön. Etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta yhteyden laatuun tai nopeuteen.

Valokuitu on perinteisiä kuparikaapeliyhteyksiä luotettavampi. Se ei johda sähköä, jolloin ukkonen ja muut sähköiset häiriöt eivät vaikuta sen toimintaan.

Verkon rakenne

Saimaan Kuidun valokuituverkko muodostuu runkokaapeliverkosta, johon tehdään haarotuksia taajamassa 100 – 200 metrin, haja-asutusalueella 200 – 700 metrin välein. Sekä Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille tulee oma kuitukeskus ja jokaiseen kuidun tilanneeseen asuntoon, vapaa-ajanasuntoon tai yritykseen kytketään vähintään yksi kuitu/liittymä. Runkoverkko jakautuu tonteilla kiinteistövalokaapeleihin, jotka ovat 30 – 50 metrin pituisia. Tonteilla kaapelisyvyys on 20 – 30 cm. (Kohteesta riippuen matalammallakin kivijalan vieressä.)

Saimaan Kuidun ensimmäinen asiakasliittymä oli toimintavalmiina joulukuussa 2015.

Liitäntäverkon haaroituspisteisiin jätetään vapaita kuituja. Mikäli verkkoon haluaa liittyä kunkin alueen rakentamisen päätyttyä, on tilaajan maksettava kuidun rakentaminen tällaiselle haaroituspisteelle itse.

MESH-verkolla Wifiä parempi signaali sisälle ja pihalle

Nykyaikainen MESH verkko on parempi, luotettavampi ja nopeampi kuin perinteinen Wifi-systeemi. MESH-verkko takaa pätkimättömän kuuluvuuden pihamaalla aina laiturin nokkaan asti.

  • Korvaa Wifi-laitteen
  • Huippunopea sisäverkko kotiin ja pihapiiriin
  • Tarjoaa myös tietosuojaa

Saimaan Kuidun kuitumuunnin

Kuituliittymän toimitukseen kuuluu kuitumuunnin (kodin päätelaite). Kuitumuuntimeen voit kytkeä useita verkkolaitteita kuten tietokoneen, langattoman verkon WLAN-tukiaseman tai älytelevision.