Luumäelle ensimmäinen tukipotti uudessa laajakaistatukiohjelmassa – Saimaan Kuitu Oy:lle myönnettiin valtiontukea reilu puoli miljoonaa euroa

Traficomin tiedote 8.11.2022

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut ensimmäisen tukipäätöksen uudessa laajakaistatukiohjelmassa. Virasto myönsi Saimaan Kuitu Oy:lle 593 445 euroa valtiontukea nopeiden kiinteiden verkkojen rakentamiseksi Luumäen kunnan alueelle. Saimaan Kuitu on rakentanut valokuituverkkoja Etelä-Karjalan maakunnassa valtiontuella aiemmassakin laajakaistatukiohjelmassa. Traficom on vuodesta 2011 lähtien myöntänyt valtiontukea laajakaistan rakentamishankkeille.

Vuoden 2022 alkupuolella käynnistyneessä laajakaistatukiohjelmassa on annettu ensimmäinen valtiontukipäätös. Traficom antoi ensimmäisen tukipäätöksen Saimaan Kuitu Oy:lle, joka on rakentanut verkkoja aiemmin valtiontuella Lemissä, Savitaipaleella sekä Taipalsaaressa. Nyt Saimaan Kuitu, kolmen kunnan omistama kuituverkkoyhtiö, aikoo rakentaa valokuituverkkoa Luumäen kunnan alueelle. ”Olemme jo nyt merkittävä toimija alueella ja tämä on luontevaa jatkoa Saimaan Kuidun nykyiseen verkkoalueeseen. Saimaan Kuidun ja Luumäen kunnan yhteinen tavoite on koko Luumäen kunnan alueen yhteyksien parantaminen ja alueen kuituverkon rakentaminen. Näin luodaan itäisen rajan läheisyyteen elinvoimaa ja muuttuneessa tilanteessa parannamme omalta osaltamme tiedonvälityksen ja datansiirron turvallisuutta”, Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Jari Käyhty toteaa.

Nopeilla yhteyksillä elinvoimaa kuntiin

Traficomin tietojen mukaan keskustelu kunnissa nopeiden valokuituverkkojen merkityksestä on ollut tänä vuonna erityisen vilkasta. Traficom onkin kuntien ja maakuntaliittojen keskustelujen pohjalta tehnyt noin 80 markkina-analyysiä, joissa on selvitetty olemassa olevia verkkoja ja yritysten investointisuunnitelmia kuntien alueilla. Analyysien perusteella kunnissa on päästy suunnittelemaan toteutuskelpoisia hankkeita tarkemmalla tasolla. ”Luumäen kunta haluaa tarjota mahdollisimman tehokkaat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet niin vakinaisille kuin vapaa-ajan asukkailleen. Nopeilla yhteyksillä mahdollistetaan tuottava työskentely, myös tehokkaat etätyöskentelymahdollisuudet, ja miellyttävä vapaa-ajanvietto järvirikkaassa ja muutenkin luonnonkauniissa kunnassamme”, toteaa Luumäen kunnanjohtaja Risto Alaheikka. ”Valokuitu tuo tärkeänä elämisen laadun osatekijänä lisää pito- ja vetovoimaa Luumäen kunnalle”, Alaheikka lisää.

Traficomin myöntämän valtionavustuksen edellytyksenä on, että kunta, jonka alueelle verkkoa rakennetaan, osallistuu rakentamiskustannuksiin valtioneuvoston asetuksessa määritellyllä osuudellaan. Luumäen kunnanhallitus päätti kesäkuussa, että se osallistuu hankkeen rahoitukseen 33 prosentin osuudellaan, mikäli Traficom myöntää hankkeelle valtionavustusta. 

Tukirahaa vielä paljon jäljellä – hakuprosessi kannattaa aloittaa ajoissa

Luumäen valokuituhanke sitoo laajakaistatukiohjelmalle varatusta rahoituksesta vasta alle 2 prosenttia, mutta Traficom uskoo pääsevänsä antamaan tukipäätöksiä myös Luumäen hanketta suuremmille rakennushankkeille vielä loppuvuoden kuluessa. Tämän vuoden aikana suurimmat satsaukset on tehty markkina-analyysien eteen ja näiden perusteella kunnissa on päästy tarkemmin kartoittamaan tarkoituksenmukaisia ja käyttäjien etua palvelevien verkkojen rakennusalueita. ”Uskomme ensi vuodesta tulevan kiireinen tukipäätösten antamisen osalta, sillä koko 32 miljoonan euron tukiraha on osoitettava hankkeille ensi vuoden loppuun mennessä”, toteaa johtaja Petri Lehikoinen Traficomista.

TAUSTAA

Laajakaistatukiohjelmassa tuetaan nopeiden kiinteiden verkkojen rakentamista alueille, joille ne eivät todennäköisesti kaupallisesti rakentuisi. Ohjelmalle on varattu budjettiin yhteensä 32 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023. Rahoitusta on haettu EU:n elpymistukivälineestä.

Luumäki on 4500 vakinaisen asukkaan ja yli 3000 vapaa-ajan asunnon kunta hyvien liikenneyhteyksien varrella Lappeenrannan länsipuolella Etelä-Karjalassa.

LISÄTIETOJA

Erityisasiantuntija Aleksandra Partanen, p. 0295 390 529, [email protected], twitter: @ChiliEAP 

Similar Posts