EU:n elpymisrahaa valokuituverkkojen rakentamiseen

Euroopan Unionin komissio painottaa elpymisrahojen jaossa yhtenä kohteena nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista. Suomen Seutuverkot pitää myös tärkeänä valokuituverkkojen rakentamisen nopeuttamista Suomessa EU:n elvytysrahoilla.

Valokuituverkot tukevat etätyötä, monipaikkaista asumista ja digitalisaatiota

Korona-aika on osoittanut laadukkaiden valokuituyhteyksien tarpeen. Etätyö ja monipaikkainen asuminen on monelle henkilölle arkipäivää. Asuminen kaupungissa ja luonnon lähellä vaatii hyviä yhteyksiä molemmissa kohteissa. Valokuituverkkojen rakentamisella autetaan myös Suomen digitalisaation kiihdyttämistä.

Valokuituyhteyksien rakentaminen on myös hyvä ilmastoteko

Valokuituyhteyksien rakentamista voidaan pitää myös hyvänä ilmastotekona. Tutkimusten mukaan kuituyhteyden hiilijalanjälki on 88 % pienempi kuin muiden tietoliikenneratkaisujen.

Kuitu kotiin koko Suomi 2021-2030

Suomen Seutuverkot pitää tärkeä luoda 10 vuoden valokuituverkkojen rakentamisen ohjelma Kuitu kotiin koko Suomi, jolla saadaan koko Suomen kotitaloudet, yritykset ja vapaa-ajanasunnot laadukkaiden valokuituyhteyksien piiriin. EU:n elvytysrahoilla rakentaminen pitää aloittaa jo ensi vuonna.  Pääosa 60 % rahoituksesta pitää tulla Suomen valtion ja EU:n kautta. Kuntien rahaa tarvitaan 10 % ja liittyjien omarahoitusosuus on 30 %. Vuosittain EU:n tukirahaa tarvitaan 130 miljoonaan euroa, jotta 2030 valokuituverkot kattavat valtaosan suomalaisista kiinteistöistä.

Samalla kertaa saadaan rakennettua säävarmaa sähköverkkoa ja 4G/5G tukiasemien yhteyksiä sekä autetaan siirtymistä TV:n antennilähetyksistä laajakaistalähetyksiin

Valokuitu on pitkäikäinen ja varma investointi kaikkiin tulevaisuuden tietoliikennetarpeisiin. Samalla kertaa saadaan tehtyä yhteisrakentamisella säävarmaa sähköverkkoa ja muuta infrastruktuuria.

4G ja 5G tukiasemat tarvitsevat myös valokuituyhteyden ja nämä yhteydet voidaan toteuttaa kattavasti koko Suomessa kymmenen vuoden valokuituohjelmalla.

Koko Suomen laajasti kattavat valokuituyhteydet antavat myös hyvän toimintavarman perustan siirtymisestä TV:n antennilähetyksistä laajakaistalähetyksiin.

Valokuituverkkojen rakentaminen työllistää

Valokuituverkkojen rakentamisen ohjelmalla 2021-2030 voidaan työllistää tietoliikennealan ammattilaisia noin 3000 henkilöä vuosittain. Lisäksi valokuituverkkojen rakentaminen työllistää myös valokaapelitehtaita ja muita rakentamisessa tarvittavien tavaroiden valmistajia.

Lisätietoja:

Suomen Seutuverkot ry, hallituksen jäsen Tuomo Puhakainen, puh. 0400 141 056 [email protected]
Saimaan Kuitu Oy toimitusjohtaja Jari Käyhty, [email protected], puh. 040 687 6649

2020-09-30 Suomen seutuverkot työryhmä Puhakainen_Ruokoski_Pullinen_Samppala-Mitä maksaa valokuituyhteydet suomalaisiin kotitalouksiin ja yrityksiin

Similar Posts