Valon juhlassa yli 400 henkeä – Valokuitua juhlittiin näyttävästi Savitaipaleella

”On hienoa saada olla juhlistamassa paikallisin voimin edistettyä laajakaistaverkon rakentamista”, elinkeinoministeri Katri Kulmuni totesi Saimaan Kuidun Valon juhlissa keskiviikkoiltana. Syytä juhlaan olikin, sillä Saimaan Kuidun toiminta-alueella on rakennettu yli 1200 kilometriä valokaapelireittejä. Myytyjä liittymiä on yli 2600, joista käytössä on jo yli 1800 liittymää ja lisää otetaan käyttöön koko ajan.

”Päätitte, että Taipalsaari, Savitaipale ja Lemi eivät halua olla ”takapajula” vaan että teille kuuluvat hyvät ja nopeat tietoliikenneyhteydet. Se on juuri oikea periaate. Tasavertaiset ja tasapuoliset valokuituyhteydet kaikille kuntalaisille -linjaus on viisasta, paikallista aluepolitiikkaa. Näillä nopeilla yhteyksillä luotte yritystoiminnalle, maataloudelle, matkailulle ja paikalliselle väestölle erinomaiset mahdollisuudet toimia nopeiden tietoliikenneyhteyksien päässä, ”ministeri Kulmuni antoi tunnustusta.

Alueen kansanedustajat ja maakuntaliitto Saimaan Kuidun ja kuntien apuna

Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat perustivat Saimaan Kuidun ja yritys alkoi rakentamaan valokuituverkkoa yhteisojissa kuntien omana ja liittyjien investointina vuoden 2015 kesällä yhdessä Lappeenrannan Energian ja Elisan kanssa. Rakentaminen jatkui 2016-2017 EU:n maaseuturahaston, kuntien ja liittyjien rahoilla. Rakentamista olisi pitänyt jatkaa, mutta laajakaistalain tukisäännöt oli todettu hankaliksi. Niitä siis pyrittiin muuttamaan.

”Saimaan Kuidun hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen tunsivat laajakaistalain tukiehtojen heikkoudet ja ajoivat voimakkaasti laajakaistalain muutosta informoiden meitä ja eduskunnan asiasta vastuullisen valiokunnan jäseniä, kansanedustajat Anneli Kiljunen, Jukka Kopra ja Ari Torniainen toteavat.

”Näin saimme muutettua laajakaistalain tukisääntöjä lain muutoksella, joka astui voimaan 15.7.2017 ja jatkoimme rakentamista laajakaistalain, kuntien ja liittyjien rahoilla. Saimme laajakaistatukilaissa tarkoitettua valtiontukea Taipalsaaren, Savitaipaleen ja vuonna 2016 mukaan liittyneelle Lemille laajakaistahankkeiden rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin 3,7 miljoonaa euroa. Ilman alueen kansanedustajien ja maakuntaliiton tukea asiat eivät olisi edenneet näin ripeästi, Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen kiittää.

Saimaan Kuidun valokuituverkon hankealueiden rakentamisen kokonaisbudjetti on kaikkiaan 17,3 miljoonaa euroa, josta julkisen tuen osuus on 12,3 miljoonaan euroa. Omistajakuntien rahoitusosuudet hankkeisiin ovat 7,15 miljoonaan euroa ja valtion/EU:n osuus 5,15 miljoonaa. Kuntien, valtion ja EU:n tuen osuus on 71,2 % kaikista kustannuksista.
”Todennäköinen toteutuma on 16,3 miljoonaa euroa eli rahaa jää jonkin verran käyttämättä”, toimitusjohtaja Puhakainen toteaa.

Uusi laajakaistalaki huolettaa

Hallitus on säätämässä nyt hallitusohjelman mukaisesti uutta laajakaistalakia vuodesta 2021 alkaen. Ensimmäiselle vuodelle 2021 on luvattu tukirahaa 5 miljoonaa euroa. Saimaan Kuidun laajakaistalain hyväksytty valtiontuki on 3,7 miljoonaan euroa.
”Pienellä laskulla jo huomaa, että hallitus on varannut rahaa liian vähän. Viidellä miljoonalla saadaan aikaiseksi vain samansuuruinen verkko kuin koko Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lemin valokuituverkko, joka on rakentunut kuntien, valtion, EU:n ja liittyjien rahoilla, toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen huomauttaa ja kansanedustajat ja ministeri Kulmuni lupaavat huomioida asiaa.

Penetraatio 46 % kotitalouksista – tavoitteena tyytyväiset asiakkaat

Keskimääräinen penetraatio kotitalouksista on 46 % ja 24 % kaikista kiinteistöistä, kun mukana ovat myös loma-asunnot. Saimaan Kuidun tavoitteena ovat tyytyväiset kuntalaiset ja asiakkaat. Asiakastyytyväisyystutkimuksen perusteella asiakkaat antoivat Saimaan Kuidun toiminnasta 1-10 kouluarvosanoin arvosanan keskimäärin 8,9.
”Saimaan Kuidun valokuituverkossa on tarjolla Suomen nopeimmat ja edullisimmat internet-yhteydet. Meillä on tarjolla mm. Gigan internetpalvelu, jossa molempien siirtosuuntien nopeudet ovat 1000 Mbits.”
”Tavoitteenamme on myös pitää omistajakunnat, jotka ovat satsanneet kunnan elinvoimaan näin voimakkaasti, tyytyväisinä. Olemme täyttäneet kuntien keskeiset tavoitteet eli valokuituverkon liittyjien määrä täyttää valokuituverkon rakentamisen 34 % omarahoitusosuuden ja tulemme toimeen omalla tulorahoituksella vuoden 2020 alusta lähtien – tämäkin tavoite on siis saavutettu. Asiakkaat ovat meille myös tärkeitä yhteistyökumppaneita. Olen tyytyväinen, että omistajakuntien asukkaat tuntevat asian omakseen ja osoittivat sen myös lähtemällä näin runsaslukuisina juhlimaan kanssamme valmistunutta valokuituverkkoa!”

Lisätietoja:
Saimaan Kuitu Oy, toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen, puh. 0400 141 056, [email protected]

Lisää kuvia tilaisuudesta ja tunnelmista löytyy Saimaan Kuidun facebook-sivuilta ja niitä päivitetään sinne vielä lisää.

Similar Posts