Tietokirjailija Petteri Järvinen: ”Tekoäly ei kirjojani tee – luotan luomumenetelmiin!”

”Hienoa nähdä, että alan toimijat kohtaavat ja vaihtavat kokemuksia. Etenkin nyt kuiturakentamisen räjähdysvuonna 2023, kun kaikki, mistä aikaisemmin on puhuttu, on yhtäkkiä tullut todeksi, Kuidun kiitotie 2023 tilaisuuden juontajana toiminut tietokirjailija Petteri Järvinen toteaa seminaaritauolla.

Ensimmäisen seminaaripäivän annista Järvisen oli vaikea nostaa mitään erikseen kiinnostavammaksi asiaksi, koska kaikki aiheet kiinnostivat.
” Alan kasvunäkymät, toimijoita on paljon ja nyt todella investoidaan valokuituun. Myös metaverkot, merikaapelit, tekoäly…kaikki ovat tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita.”

Ihminen tekniikan lumoissa

Järvinen on itse kirjoittanut 36 tietokirjaa – viimeisin kertoo tekoälystä – ja hän on saanut lukuisia tunnustuksia työstään, mm. valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Tällä hetkellä hänellä ei ole kirjaa tekeillä, mutta Järvinen toteaa, että alan seuraaminen on tässä hektisessä vaiheessa täyspäiväistä työtä. Järvinen ei omia kirjojaan tule tekemään tekoälyllä, hän luottaa luomumenetelmiin.

”Joka päivä tulee uusia sovelluksia ja pyrin hahmottamaan, mitä ihmiset ovat keksineet ja löytäneet. Olen ollut puhumassa tekoälyn vaikutuksista ja siitä mitä tästä kaikesta seuraa ja miten ihminen voi ylläpitää omaa oppimistaan.  Olemme nyt niin tekniikan lumoissa ja kuvitellaan että tekniikka tekee kaiken, kirjoittaa asiakaskirjeet, hoitaa viestinnän ja osallistuu neuvotteluihin meidän puolestamme.”

Sisältöpuolella luomu tulee nousemaan arvoonsa

Järvisen mukaan tilanne tulee muuttumaan. Käy samalla tavalla kuin ruokateollisuudessa on käynyt. Teollisesti valmistettua ruokaa saa kaupasta ja kaikki osaa sitä ostaa, mutta mieluummin useimmat, jos se on mahdollista, valitsisivat luomun. Vaikka se maksaa vähän enemmän eikä se välttämättä ole edes parempaa, niin ihminen kokee sen luonnonmukaisemmaksi, terveelliseksi ja siinä on parempi imago.

”Kun tekoäly on kaikkien käytettävissä samalla tavalla, se ei ole enää arvokasta. Silloin aletaan arvostaa taas sitä mitä on vähän ja se on luomu. Uskon että kun alkuinnostuksesta selvitään, niin myös sisältöpuolella luomu nousee arvoonsa. Tietokoneet ovat aina lisänneet määrää, mutta miten käy laadun? Se on paljon vaikeampi asia. Toki tietokoneet ovat sitäkin lisänneet, on helpompi ottaa parempilaatuisia kuvia tekniikan ansioista, mutta enemmän on parantunut määrä. Mutta kuvien määrä ei hyödytä vaan se laatu.”

FINNET-liiton ja Suomen Seutuverkkojen yhteistyöllä kiinnostavat sisältökattaus

Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Jari Käyhty on Suomen Seutuverkot ry:n varapuheenjohtaja. Hän oli seutuverkot-ryhmän kanssa mukana järjestämässä Kuidun kiitotie 2023 valokuitutapahtumaa yhdessä Finnet-liiton kanssa.

”Seminaariosuus pyrittiin rakentamaan niin että se kiinnostaisi mahdollisimman monia eri rooleissa toimivia. Kuulimme Euroopan valokuitutilanteesta, tekoälystä, viranomaisten ohjeistuksia ja tietenkin puhuttiin tästä Suomen kuitubuumista. Väliajoilla oli reilusti aikaa tutustua näyttelytilassa alan toimijoiden tarjoamiin palveluihin. Yritysten osastoilla itseäni kiinnosti etenkin XGS-PON:in komponentit ja niiden liittäminen verkkoon.”

Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Jari Käyhty, Suomen Seutuverkot ry:n puheenjohtaja Jarmo Ruohola, tietokirjailija Petteri Järvinen ja Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen ehtivät Kuidun kiitotie 2023 seminaaritauolla yhteiseen kuvaan. Hymyyn oli aihetta, sillä seminaari oli kaikin puolin onnistunut ja tehtiin myös kävijäennätys.
Mielenkiintoiset esitykset antoivat ajattelemisen aihetta sekä BLC:n että Saimaan Kuidun edustajille.
Kuidun kiitotie 2023 näyttelytilassa kävi kova kuhina.
Oulun yliopiston tutkimuspäällikkö Risto Jurvan aiheena oli valokuituinvestointien merkitys 6 G -ympäristössä.
Pääjohtaja Vincent Garnier FTTH Council Europesta pohti esityksessään millaisen kuitupenetraation voimme saavuttaa Euroopassa.
Teknologiavaikuttaja Maria Ritolan aiheena oli tekoäly ja tulevaisuuden työ.

Samankaltaiset artikkelit