Projektipäällikkö Juhani Pääkkönen eläkkeelle: ”Yli 45 vuotta töitä eikä kahta samanlaista päivää”

Kaapelijatkaja, laiterakentaja, tiiminvetäjä, projektipäällikkö – kun työuraa on takana 45 vuotta ja viisi kuukautta ammattinimikkeitä on ehtinyt olla monia, vaikka kaikki työ liittyykin siihen, että asiakkailla olisi toimivat tietoliikenneyhteydet.

”Kaikkia muuta on tullut tehtyä, paitsi mastoon en ole kiivennyt”, joulukuun alusta eläkkeelle siirtyvä Saimaan Kuitu Oy:n rakentamisen projektipäällikkö Juhani Pääkkönen naurahtaa.

Työura alkoi 1974 Posti- ja lennätinlaitoksella ja vuosien varrella palkkaa maksoivat niin YIT-Primatel, Relacom kuin Instamkin. Työalueina on ollut pääasiassa Etelä-Karjala ja Kymenlaakso, vaikka Pääkkönen on pistoja tehnyt niin Helsinkiin kuin Lappiinkin.

Valokuituun 1987

”Ruumiillinen työ on rakentamisessa vähentynyt. Työuran alussa linjamiesten ainoat työkalut olivat lapio ja rautakanki. Yrityksellä saattoi olla vain yksi kaivinkone. Pylväät asennettiin käsivoimin ja kaapelimontutkin lapioitiin käsin. Kaapeli oli silloin kuparia.”
Ensimmäisen kuitujatkon Pääkkönen hitsasi 1987.
”Hitsauskoneet ovat vuosien varrella muuttuneet nopeimmiksi ja automatisoituneet. Nyt kone joutuu odottamaan kuituhitsaajaa, kun aiemmin oli toisin päin.”

Tekevälle sattuu

Vuosien varrella työmailla on sattunut yhtä sun toista, kun paljon tehdään. Parhaiten Pääkkönen muistaa sen kerran, kun katsoi maailmaa nurinpäin, kun hän kaatui pylväskengillä kolmesta metristä ja jäi roikkumaan pylväästä pää alaspäin. Työkaveri sai Pääkköstä nostettua sen verran että hän sai pylväskengät pois jaloista. ”Siinä oli nilkkojen murskaantuminen lähellä. Hetken siinä hengähdin ja panin kengät takaisin jalkaan. Ajattelin että jos en nyt nouse takaisin pylvääseen, niin en nouse koskaan.”

Projektipäälliköllä monipuolinen työnkuva

Saimaan Kuidun projektipäällikköjen työnkuvaan kuuluu reittien tarkennesuunnittelu, maalupien hankinta, tonttikatselmoinnit, urakoitsijoiden valvonta ja työsuoritteiden tarkistus. Pääkkönen on myös tehnyt Saimaan Kuidun kaapelinäytöt.
”Hommaa on ollut ihan riittävästi. Jos olisi vielä enemmän niin saattaisipa jäädä huonolle hoidolle, Pääkkönen virnistää. ”Parhaani olen joka tapauksessa yrittänyt.”
Työn parhaina puolina Pääkkönen pitää sitä, että on itse päässyt määrittelemään, mitä milloinkin tekee – tekemiseen ei ole tullut mitään tiettyä kaavaa.

”En ole kieltäytynyt, jos on ehdotettu uutta”

Työuran aikana Pääkkönen ei ole kieltäytynyt, jos hänelle on ehdotettu jotain uutta työtä.
”Kun on utelias ottamaan asioista selvää, niin oppii varmasti. Sen vuoksi on varmaan ollut pitkään mukana, kun on pystynyt ottamaan uusia tehtäviä vastaan ja ne ovat kiinnostaneet.”

Pääkkönen suosittelee alaa pitkiä päiviä pelkäämättömille henkilöille, jotka pitävät monipuolisesta työnkuvasta ja siitä, että työ on vapaata eikä päältä ohjattua.
”Takana on 45 vuotta työtä, eikä kahta samanlaista päivää. Yön aikana homma voi hovissa muuttua ja aamulla ei lähdetä sinne päinkään, mihin illalla suunnitteli. Siksi tätä työtä on jaksanut niin kauan.”

Lappi kutsuu kulkijaa

Lappi on kutsunut Pääkköstä pitkille yli sadan kilometrin vaelluksille aiemmin joka vuosi 15 vuoden ajan. Viime vuosina polvi on vähän reistaillut ja pidemmät vaellukset ovat jääneet. Eläkepäivillä innokas Lapin kävijä jatkaa retkeily- ja kalastusharrastustaan. ”Taitaapa ensi kesänä olla edessä kaksi Lapin reissua, alkukesästä yksin ja sitten sisarusten kanssa. Suunnitelmissa on vuokrata mökki tunturista jopa kolmeksi kuukaudeksi – nyt sitä ei mikään estä, eikä ole minkäänlaista kiirettä minnekään.”

Similar Posts